Webshop » Gratis Recepten » Vlierbloesemstroop

Vlierbloesemstroop

Vlierbloesemstroop

Vlierbloesemstroop

€ 0,00

Recept uit grootmoeders keuken
Voorzie eerst en vooral grote, goed afsluitbare bokalen van minstens 1 liter. 
Reinig ze zorgvuldig en steriliseer ze indien mogelijk (vochtig in een hete oven zetten is dikwijls al voldoende) Pluk op een niet-verontreinigde plaats verschillende vlierbloesemschermen. 
Pluk ze als de bloemen bijna uitgebloeid zijn. Hun aroma is dan het hevigst. 
Voorzie ook een flinke hoeveelheid (liefst bio-) citroenen. 
Werk nu in laagjes in de bokalen: eerst een laagje vlierbloesem, dan een laagje met schijfjes citroenen, dan weer vlier, etc.., tot u bovenaan eindigt met schijfjes citroenen. 
Vul nu de bokaal met zuiver water (flessen of gezuiverd kraantjeswater). 
Het is zeer belangrijk dat u zeer hygiënisch te werk gaat. 
Vul de bokalen tot er geen druppel meer bijkan en sluit dan af. 
Zet op de vensterbank gedurende 10 dagen. U kan ondertussen genieten van de mooie gele kleur die zich zal ontwikkelen. 
Als u zuiver hebt gewerkt, zal het sap na 10 dagen wel gekleurd zijn, maar hoegenaamd niet schuimen of gisten. Als dit wel het geval is, moet u de bokaalinhoud jammer genoeg weggooien. 
Giet nu de inhoud door een vergiet of zeef zodat alle bloempjes worden tegengehouden. 
Voor iedere liter sap neemt u nu 1 kg suiker. Ja, dat is veel suiker, maar het wordt tenslotte een stroop... 
Laat die mengeling even flink doorkoken. 
Giet in alweer gereinigde en gesteriliseerde bokalen of flessen en sluit goed af. 
Afgesloten blijven ze verschillende jaren goed. Eens geopend in de koelkast bewaren. 
Maar lang zullen ze niet blijven staan... 

 Lekker als limonade (2-3 soeplepels op 1 liter water) of op een slaatje!