Zelf vegetarische burgers maken
€ 0,00
Het enige wat u nodig hebt voor dit recept is:
° een paksojavezels
° een paar liter bouillon, liefst van een zelfgetrokken groentensoep, maar een opgeloste vegetarisch groentenblokje (liefst bio natuurlijk) is ook goed.
° restjes van groenten, reeds bereid (maïs uit blik kan ook, stukjes prei, blokjes wortel, ui-ringen, ...)
° als u het ook glutenvrij wil houden, gebruik dan glutenvrij maïspaneermeel
Stort de sojavezels in een ruim grote pot. Bevochtig met minstens 3 keer zoveel bouillon.
Van zodra de vloeistof kookt, zet u het vuur op de laatste stand, deksel op de pot.
Laat nu zachtjes staan pruttelen gedurende minstens 2 uur. Regelmatig even omroeren zodat het zeker niet aanbrandt.
Proef regelmatig eens van de brokken. Van zodra ze heel zacht zijn, is het voldoende.
Mocht er nu écht te veel vocht overblijven, dan giet u dat eraf. Uit ervaring weet ik echter dat het eerder het omgekeerde is. Ik moet dikwijls nog wat extra bouillon toevoegen.
Vanaf nu begint u bij te kruiden om alles op smaak te brengen: verse of gedroogde tuinkruiden, pikante kruiden (als u dat lekker vindt), peper en zout, ...
Natuurlijk kunnen ook restjes gekookte groenten erin, wat geraspte rauwe wortel, ui, ...
Dit onderdeel zorgt ervoor dat uw vegeburger nét iets anders smaakt dan die saaie burgers die overal verkocht worden. Laat daarom uw creativiteit los.
Wat u ook zou kunnen doen is vooraleer op smaak te brengen, de massa in bvb 3 te delen, en ieder deel een aparte smaak te geven.
eentje pikant
eentje met tuinkruiden
en eentje met geraspte kaas... Dan hebt u straks 3 soorten burgers in één moeite gemaakt.
En dan komt nu het leuke stuk:
was uw handen grondig en ploeter nu door de massa om alles goed kneedbaar te maken.
Als u "voelt" dat de massa te nat is, voegt u er wat (al dan niet glutenvrij) paneermeel aan toe.
Rol nu in de palm van de handen tot een bal. Als u daarna de bal plet, bekomt u een mooi burgertje.
Wijzelf werken graag met de metalen ringen met uitduwer die in ieder kookwinkel wel te vinden zijn.
Nadat de vorm is bekomen legt u de bijna-burgers naast mekaar op een met bakpapier beklede plaat.
Zet nu 3 bordjes klaar:
eentje met (rijst)bloem
eentje met opgeklopt eiwit
eentje met (glutenvrij) paneermeel
Haal de burgers nu een voor een in de juiste volgorde (bloem, eiwit, paneermeel) door de bordjes en leg dan opnieuw op een plaat met een zuiver bakpapier.
Ik houd dan gewoonlijk een paar burgers opzij voor onmiddellijk gebruik. De rest gaat met plaat en al in de diepvriezer.
Eens bevroren kan u ze makkelijk in een geschikte verpakking stoppen en met een etiket in de diepvriezer steken tot u ze nodig hebt.
Het is de moeite waard om de totaalkost van deze bereiding eens uit te rekenen.
Uit een pak Sojavezels haal ik makkelijk 30-50 burgers, naargelang de grootte.
Uw portemonnee gaat blij zijn... en uw tafelgasten nog veel meer!
Smakelijk.